15. Špancirfest

23.08.2013.

Spancirfest

23.08. – 01.09.2013.

“Nakon više od 13.000 izvođača sa svih kontinenata i više od 2,3 milijuna posjetitelja kroz proteklih četrnaest godina, Festival dobrih emocija Špancirfest po 15. jubilarni puta na jedinstvenu pozornicu varaždinske povijesne jezgre i ove godine, od 23. kolovoza do 1. rujna donosi deset raznovrsnih festivalskih dana.

Uz pomoć sponzora, Grada Varaždina i Ministarstva turizma, koje je Špancirfest uvrstilo među 5 najznačajnih hrvatskih događanja, Turistička će zajednica grada Varaždina za petnaesti rođendan festivala napraviti još jedan iskorak i svim posjetiteljima omogućiti uživanje u raznovrsnim sadržajima.

Glazbeno putovanje od Turske do Velike Britanije

Tijekom godina Špancirfest se profilirao kao multikulturalni festival koji potiče sve oblike kreativnosti. Štoviše, festival dobrih emocija spaja nazigled nespojivo pa Varaždin postaje mjesto susreta različitih generacija, različitih kultura, životnih stilova i različitih formi umjetničkog izričaja, a tako će biti biti i ove godine.

Glazbeni će se program, koji možemo definirati kao glazbeno putovanje od Turske do Velike Britanije, odvijati na 3 pozornice u povijesnoj jezgri i na Party Areni uz Dravu, do koje će, s Trga slobode, posjetitelje besplatno voziti Pan autobus. Puno bi prostora trebalo da se nabroje svi glazbeni izvođači koje će Varaždin ugostiti od 23. kolovoza do 1. rujna. Ipak, treba upozoriti na kozmopolitski i energični spoj orijenta i zapada turske grupa Baba Zula, neokrunjene kraljeve romske glazbe Bobana i Marka Markovića, silinu fada u interpertaciji Claudie Aurora, ali i na još jedan sjajan projekt prvoboraca novog vala Vlade Divljana i Maxa Juričića, pod nazivom Ljetno kino big band. Doda li se tome profinjena proizvodnja čiste glazbene energije belgijskih Triggerfingera, silina živih nastupa otočkog Skunk Anansiea te čarolija kudurua angolskih Portugalaca Buraka Som Sistema, u 10 dana Špancirfesta putovat će se kroz glazbenu raznovrsnost.

Tu je i najbolje od hrvatske scene. Nakon 6 godina na Špancirfest dolazi Gibonni, Massimo je već stari prijatelj festivala, a tu su i dobitnici Porina za hit godine Opća opasnost. Varaždinsku glazbenu scenu na pozornicama Špancirfestu zastupat će Sagan, Mell & The Mindmills te Varaždinski tamburaški orkestar.

Cirkus kao način života

Posebna je pažnja ove godine posvećena programu uličnog performasa te će posjetitelji Špancirfesta moći uživati u vještini nekih od najcjenjenijih uličnih umjetnika Europe. Štoviše, festival će tijekom slijedeće dvije godine biti dio projekta Circus as a way of life koji je sufinanciran kroz programa Europske unije za razvoj kulturnih djelatnosti Culture. Partneri na projektu su i organizacije iz Francuske, Srbije, Kosova, Grčka i Albanije, a kroz projekt će se razvijati regionalna scena uličnog performansa. U sklopu projekta će se na Špancirfestu 2013 i Špancirfestu 2014 održavati kreativne radionice uličnog performansa te izvoditi programi nastali tijekom festivala, ali i na radionicama u ostalim zemljama koje pokriva projekt. Bit će to prilika da se svi zainteresirani još intenzivnije uključe u festival te zajedno s Turističkom zajednicom garada Varaždina kreiraju deset jedinstvenih dana ispunjenih dobrim emocijama.

S novim partnerima do još kvalitetnijih sadržaja

Najmlađe posjetitelje festivala očekuje još zanimljiviji Park kreative uz Katedralu u Ulici Juraja Habdelića, u koji će se ove godine uključiti i Pučko otvoreno učilište Varaždin. Na Franjevačkom trgu lokalne i regionalne turističke zajednice iz cijele Hrvatske, uz programe povijesnih plesova, pokazat će ono najbolje od tradicionalnih obrta. U festival se uključuje i Velesposlanstvo Republike Mađarske koje će Varaždincima i njihovim gostima prezentirati mađarsku kulturu, tradicionalne obrte, kreativnu industriju i gastronomiju.

U svojem drugom vikendu festival će, zajedno s Gradskim muzejom Varaždin, Galerijskim centrom i galerijom Zlati ajngel, ugostiti Pučko učilište Rovinj i Istarski sajam umjetnina Artexchange. Tijekom festivala bit će prikazan i dio programa Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa Aestas Musica, a Oldtimer klub Varaždin na svoj će način organizirati biciklijadu.

Organizirat će se i događanje pod nazivim Korziranje, kroz koje se želi okupiti generaciju Varaždinaca čiji se večernji izlazak sastojao samo od španciranje Korzom, a na kraju Korziranja rezat će se velika rođendanska torta festivala koju će pripremiti tvrtka EKOS.

Prošlogodišnji i više nego uspješan program komedije i ove će se godine realizirati u suradnji sa HNK u Varaždinu, u gledalištu varaždinskog kazališta. Isto tako, Udruga za zaštitu životinja SPAS i ove će godine organizirati donatorski koncert Operne zvijezde za Udrugu SPAS.

Cjelodnevni program Špancirfesta ponovno će biti oplemenjen proizvodima kreativne industrije pa će posjetitelji festivala imati priliku na jednom mjestu vidjeti i kupiti neke od najljepših i najcjenjenijih proizvoda hrvatske primijenjene umjetnosti i rukotvorstva.

Nove atrakcije u Vindilandu

S obzirom da svako izdanje Vindilanda donosi sa sobom nova iznenađenja, na ovogodišnjem festivalu dobrih emocija u centru pažnje svakako će biti avanturistički park Vindino, nazvan po Vindijinim istoimenim sirnim i mliječnim desertima. Ovaj dio programa mališanima će pružiti dinamičnu rekreaciju uz simpatičnog Vindijina dinosaura, maskotu ovogodišnjeg Vindilanda. Tu je i neizostavno Vindiland open air Kino pod zvijezdama, koje svake večeri nakon završetka dnevnog programa (20 sati) donosi dva filmska hita – jedan animirani i jedan igrani. Ne smijemo zaboraviti ni na Milk night, čarobnu mliječnu noć koja je, uz glazbeno – scenski spektakl pripremljena od strane plesnog studija Vindi.

Nepromijenjene cijene višednevnih festivalskih ulaznica

Svi su programi Špancirfesta, osim glazbenih programa na glavnoj festivalskoj pozornici te predstava komedije, i dalje besplatni. Cijena višednevnih festivalskih ulaznica za glavnu festivalsku pozornicu ostala je ista kao i prošle godine: vikend ulaznica (petak, subota, nedjelja) 60,00 KN i festivalska ulaznica 150,00 KN. Jednako tako, cijena dnevnih festivalske ulaznice ostaje na prošlogodišnjoj razini – 30,00 KN, osim za programe 25.08. (Triggerfinger, Buraka Som Sistema, Sagan), 29.08. (Skunk Anansie) i 30.08. (Gibonni) kada će biti 70,00 KN. Cijena ulaznica za predstave komedije ostaje 40,00 KN.

Posebne pogodnosti za kupnju ulaznica

Ulaznice će se od 11. srpnja moći kupiti na svim prodajnim mjestima Eventima. Kako bi ulaznice za glavnu festivalsku pozornicu na Starom gradu bile još dostupnije, od 11.07. do 01.08. cijena višednevnih ulaznica bit će umanjena 30% (festivalska ulaznica – 105,00 KN, a vikend ulaznica – 42,00 KN), a u prodaju će biti pušteno 1.000 festivalskih ulaznica i 1.000 vikend ulaznica (500 za prvi vikend i 500 za drugi vikend).

Uz svo bogatstvo sadržaja i jedinstvenu atmosferu, Špancirfest je ponajprije festival Varaždinaca, festival koji priča najljepšu priču o Varaždinu. Za vrijeme festivala Varaždin otvara svoja vrata i svim svojim posjetiteljima daje ono najbolje od sebe.

Pozvani ste da uživate.”

izvor: tourism-varazdin.hr