Bučijada u Ivanić – Gradu

19.10.2013.

Bucijada

(19.10. – 20.10.2013.)

Tradicionalna turističko-gastronomska i gospodarska manifestacija Bučijada, održava se treći vikend u listopadu svake godine. Izložbeno-prodajni sajam buča, proizvoda od buča, bučinog ulja i ostalih eko-etno proizvoda, organizira se na gradskoj tržnici Maznica i na više lokacija u samom centru grada. Ova ivanićgradska manifestacija prošle je godine okupila više od 190 izlagača i preko 15.000 posjetitelja. Organiziraju se i Dani bučinog ulja s edukativnim sadržajima i kušanjem bučinog ulja proizvođača bučinog ulja iz cijele Hrvatske, udruženih u Udrugu proizvođača bučinog ulja RH.

U vrijeme Bučijade organiziran je prijevoz posjetitelja iz Zagreba turističko-izletničkim vlakom „Bučko express”. Svi oni koji posjete Ivanić-Grad u vrijeme Bučijade, mogu uživati u raznim zabavnim sadržajima: vožnja kočijama i buča-kočijom s Pepeljugom i princem, ponijima, oldtimer motorima, eko-dvorište s bučama za djecu, igraonice i radionice s bučama za najmlađe, kazališne predstave, izložbe… Za dobru zabavu i atmosferu zaduženi su razni glazbeni izvođači, a neizbježan je i prikaz starih tradicijskih običaja u tradicijskom dvorištu i čardaku pored SB Naftalan. Tijekom cijeloga mjeseca listopada i za vrijeme Bučijade restorani uz svoju tradicionalnu gastroponudu spremaju razna jela od buča. Izlozi i okućnice ukrašavaju se bučama, bira se najveća, najmanja i najoriginalnija buča, najljepše uređeni štand, najbolje slane i slatke bučnice kao i ostala jela od buča.

Bučijada nije samo turistička i gastronomska manifestacija već znanstveni i istraživački projekt koji govori o širokim mogućnostima uporabe buča i primjene u svakodnevnom životu. Buča je nadahnuće za brojne korisne sadržaje, poznata je već od davnina i dio je tradicije, običaja, kulture i radosti življenja. Njene žive, tople boje i raznoliki oblici uljepšavaju jesen koja kao da ne označava približavanje kraja jedne kalendarske godine već novu dimenziju života. Ovog listopadskog vikenda saznat ćemo puno o bučama, bundevama, tikvama, kušati jela spravljena od ove ukusne namirnice i uživati u kulturno–umjetničkom programu, običajima, tradicionalnoj gradnji i stanovnicima koju su ponosni na svoju povijesnu ostavštinu.

U gotovo deset godina, Bučijada se profilirala kao manifestacija koja svojim raznolikim sadržajem nudi dobre proizvode, gastronomske užitke, raznoliku zabavu i kulturni doživljaj za sve generacije.

Sve ovo i još više doživjet ćete ako dođete na Bučijadu u Ivanić-Grad!

izvor: bucijada.hr