Originalni i nesvakidašnji suveniri

01.06.2013.

suvenir

Šalice s crveno-bijelim kockicama, majice, kape, zagrebački šestinski kišobran, licitarsko srce, pleteri, keramika, odljevi radova hrvatskih kipara, gipsane kućice, slike s motivima Zagreba, kristalni i pleteni predmeti i rukotvorine, penkala, kravata… samo su neki od uobičajenih suvenira koji će turiste podsjećati na boravak u Zagrebu. No žele li sa sobom ponijeti djelić kulturne tradicije grada, neki originalni predmet koji će ih podsjećati na viđene izložbe i predstave, Zagreb i tu nudi štošta.

Jedan od najatraktivnijih kulturnih odredišta sigurno je gornjogradski Muzej prekinutih veza, jedinstven u svijetu po izložbenom konceptu, a prednjači i s kolekcijom originalnih suvenira. Posjetitelji kao uspomenu sa sobom mogu ponijeti čitav niz “srcedrapateljnih” predmeta – majice i torbice s flasterom za slomljeno srce i slikom suze, gumicu za brisanje ružnih sjećanja (Bad Memories Eraser), olovku koja se “u bijesu” može prepoloviti na dva dijela… Po povoljnoj cijeni može se kupiti i niz ispisanih poruka za prekid ljubavne veze koje potiču pozitivne misli, no kada se ostružu otkrivaju rečenicu primjereniju tužnom prekidu veze.

Moderne suvenire nudi i Muzej suvremene umjetnosti, čija su dva gift shopa pravo vrelo uspomena na Zagreb i hrvatske umjetnike. Na prvom katu prodaju se replike najpopularnijih radova Ateljea Kožarić (primjerice majice i torbe s printevima), a tu je i suvenir za istinske kolekcionare dubljeg džepa – mapa sa šest originalnih Kožarićevih crteža. Na drugom katu muzeja nalazi se pak posebno osmišljen dućan “Shopworks” s predmetima nadahnutima djelima hrvatskih i stranih umjetnika kojima su mladi dizajneri dali novi oblik. Kao odgovor na začudne drvene štapove Andrea Caderea nastalo je “Ravnalo s greškom”, “Žar ptica” Borisa Bućana prevedena je u slavni element ženskog zavođenja – čarape, dok je “Beskonačni štap” Josipa Vanište pretvoren u “Beskonačnu olovku” koja umjesto da piše – briše.

Poklon galerija Muzeja za umjetnost i obrt stalno se nadopunjava pa se u njoj može pronaći doista svašta – od replika sa svih velikih izložbi, poput “Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata” iza koje je ostalo doista mnogo zanimljivih predmeta. Primjerice, oslikani magneti i razglednice u stilu dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća, kolekcije srebrnog i zlatnog nakita te mnogi drugi.

Nezaobilazna točka razgledanja grada je Hrvatsko narodno kazalište, koje posljednjih nekoliko godina pažnju plijeni i odličnom kolekcijom suvenira. Primjerice, u povodu 150. obljetnice postojanja (2010. godine) dizajnerski su osmišljene cijele kolekcije na temu broja 150, iz kojih izdvajamo vrhunski unikatan nakit. Zainteresirani će tamo naći i suvenire inspirirane uspješnim predstavama – vizuale kolekcije Balet, puzzle i USB stick s likom drvenog vojnika iz baleta “Orašar”, kolekcija “Hamlet” nudi suvenire u obliku nota i lubanja, dok uspomene na operetu “Šišmiš” može buditi istoimeni set pjenušca s dvije kristalne čaše.

izvor: Turistička zajednica grada Zagreba