19. Sarajevo film festival

16.08.2013.

Sarajevo film festival

16. – 24. 08. 2013.

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom objavljuje da je ovogodišnji kustos Katrin Cartlidge fondacije Danny Glover. Eminentni glumac, producent i humanitarac pridružiće nam se u Sarajevu gdje će predstaviti ovogodišnjeg dobitnika nagrade Katrin Cartlidge fondacije.

Danny Glover je prisutan na teatarskim pozornicama i malim i velikim ekranima već više od 25 godina. Kao glumac se pojavljuje u blockbusterima poput LETHAL WEAPON, sve do malih nezavisnih filmova, od kojih je neke i sam producirao. Posljednjih godina je igrao u brojnim filmovima, od odlično prihvaćenog DREAMGIRLS reditelja Billa Condona do futurističke priče 2012 reditelja Rolanda Emmericha. Uz to, Glover je i veoma popularan javni govornik čija se obraćanja i dirljivi govori mogu čuti u koledžima, na sindikalnim skupovima i poslovnim konferencijama.

Glover je veoma cijenjen i zbog svog aktivizma i dobrotvornog rada, posebno kroz programe koji zagovaraju privrednu pravdu, pružanje zdravstvene njege i obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama i Africi, za šta je 2006. odlikovan priznanjem DGA Honor, a 2011. Pioneer Award Državnog muzeja građanskih prava. Između 1998. i 2004. Glover je bio ambassador dobre volje Ujedinjenih Nacija, te se bavio problemima siromaštva, bolesti i ekonomskog razvoja u Africi, Latinskoj Americi i na Karibima. Francusko Ministarstvo kulture mu 2011. dodjeljuje prestižnu nagradu Medaille des Arts et des Letters, a Međunarodni filmski festival u Deauvilleu posvećuje Tribute to sekciju. Glover je trenutno ambasador UNICEF-a.

Godine 2005. Glover zajedno sa scenaristicom i producenticom Joslyn Barnes osniva producentsku kuću „Louverture Films” sa sjedištem u Njujorku. Kuća je posvećena razvoju i produkciji filmova od istorijskog značaja, koji se bave društvenim temama, te imaju komercijalnu i umjetničku vrijednost. Među filmovima na kojima je Glover radio kao izvršni producent su i BAMAKO, nominovan za nagradu César, TROUBLE THE WATER, sa nominacijama za Sundance Grand Jury Prize, Oscar® i Emmy®, nagrađivani film THE BLACK POWER MIXTAPE 1967-1975, te THE HOUSE I LIVE IN, dobitnik nagrade Sundance Grand Jury Prize iz 2012. Glover je takođe radio kao pomoćnik producenta na THE TIME THAT REMAINS Elia Suleimana i UNCLE BOONMEE WHO CAN RECALL HIS PAST LIVES, dobitniku Zlatne palme na Cannes Film Festivalu 2010. godine.

Glover je rođen u San Franciscu, a školovao se u Black Actor’s Workshop na Američkom teatarskom konzervatoriju. Debitantska uloga u brodvejskoj predstavi MASTER HAROLD…AND THE BOYS mu donosi ogromnu popularnost, zahvaljujući kojoj mu reditelj Robert Benton daje i prvu glavnu ulogu u filmu PLACES IN THE HEART, nominovanom za najbolji film 1984. Sljedeće godine Glover ostvaruje još dvije uloge u filmovima nominovanim za najbolje filmove te godine – WITNESS Petera Weira i THE COLOR PURPLE Stevena Spielberga. Godine 1987. igra sa Malom Gibsonom u prvom filmu serijala LETHAL WEAPON, nakon čega snimaju još tri veoma uspješna nastavka. Glover je svoj glumački talenat pokazao i u mnogo zahtjevnijim projektima poput TO SLEEP WITH ANGER, koji potpisuje i kao izvršni producent, i za koji je dobio nagradu Independent Spirit, te filmovima BOPHA!, MANDERLAY i MISSING IN AMERICA, kao i ekranizaciji Fugardove drame BOSEMAN AND LENA. Također, ostvario je uloge i u filmovima THE ROYAL TENENBAUMS, SAW, SHOOTER i DEATH AT A FUNERAL.

Što se tiče malih ekrana, Glover je dobitnik nagrada Image i Cable ACE, a bio je nominovan i za nagradu Emmy za ulogu u filmu MANDELA u produkciji HBO-a. Takođe je osvojio Emmy nominacije za uloge u priznatoj mini-seriji LONESOME DOVE i filmu FREEDOM SONG, kao i za režiju za film JUST A DREAM. Od novijih ostvarenja Glover je glumio u popularnoj televizijskoj seriji TOUCH, te završio snimanje filma MUHAMMAD ALI’S GREATEST FIGHT, u kojem tumači ulogu sudije Thurgooda Marshalla.

FONDACIJA KATRIN CARTLIDGE
Motivirana Katrininim inspirativnim likom i djelom, namjera Fondacije je da novim glasovima, perspektivama i stavovima da priliku da se vide i čuju. Posljednjih devet godina, Fondacija je od kruga Katrininih brojnih prijatelja i kolega, birala kustosa, koji je onda birao dobitnika godišnje stipendije. Dobitnik je uvijek novi filmski glas čiji rad, na neki način, utjelovljuje Katrinin integritet duha i predanost nezavisnom filmu.

Zahvalni smo na velikodušnosti i vizijama kustosa koji su pomogli do sada rad Fondacije: glumcima Charlotte Rampling, Emily Watson i Stellanu Skarsgårdu, rediteljima Mikeu Leighu, Simonu McBurneyu i Danisu Tanoviću, kao i Johnu Lyonsu, Annie Nocenti i fotografu Juergenu Telleru.

Stipendisti se nagrada uručuje na posebnom gala događaju na Sarajevo Film Festivala.

Putem svojih povjerenika i pokrovitelja, Fondacija također predano radi na pomoći mladim filmskim stvaraocima, pružajući praktičnu i kreativnu podršku.”

izvor: www.sff.ba